Droogte en hitte: opgelet met vuur (code rood voor Zilvermeer)!

publish date
21.06.2017

Verboden vuur te maken en te roken in bossen en natuurgebieden, maar alle provinciale domeinen blijven open.

In heel wat provinciale bossen, parken en domeinen geldt een door de lokale brandweer en burgemeester opgelegd rook- en vuurverbod. Zo is het in het provinciaal domein Zilvermeer, De Nekker, Arboretum Kalmthout, Kesselse Heide en alle kempense domeinen (Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg) het geval.

Vanaf vanochtend geldt namelijk het hoogste alarmpeil in België en wordt het risico op natuurbranden zeer hoog. In de provincie Antwerpen blijven parken en groendomeinen open, maar wordt opgeroepen tot waakzaamheid.

Er wordt dus een algemeen rook- en vuurverbod opgelegd. Daarnaast willen we ook vragen om extra voorzichtig te zijn met afval, aangezien branden ook vaak via zwerfvuil beginnen.

Provinciale domeinen als de Nekker, de Kempense domeinen of het Rivierenhof blijven de volgende dagen open. “We leggen wel een rookverbod op. Al is dat moeilijk afdwingbaar. De gemeente Mol heeft ook al een rookverbod opgelegd voor het Zilvermeer. We vragen aan de bezoekers van de groendomeinen om hun verstand te gebruiken”, zegt gedeputeerde van Recreatie- en groendomeinen Bruno Peeters.

Niet in alle parken is de vegetatie en ondergrond hetzelfde, en dus in natte gebieden als het Vrijbroekpark in Mechelen, is het risico niet zo groot, maar toch is het ook daar opletten.

Parken en domeinen worden dus voorlopig niet afgesloten, maar extra waakzaamheid van elke bezoeker, maakt dat we allemaal veilig deze weersomstandigheden doorkomen.

Specifiek voor gemeente MOL:

PERSBERICHT VAN BURGEMEESTER PAUL ROTTHIER

Toegang tot bossen, heides en natuurgebieden afgeraden, code rood in werking

Het Agentschap Natuur en Bos kondigde op 21 juni de risicofase rood af voor het brandgevaar bos en heide in de provincie Antwerpen. Door de extreme droogte wordt de toegang tot bossen, heides en natuurgebieden afgeraden. In deze periode van verhoogd brandgevaar vragen we iedereen om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien.

Burgemeester Paul Rotthier vaardigde op 19 juni (code oranje) bij burgemeesterbesluit al een verbod uit om te roken en vuur te maken in bossen, natuur- en heideterreinen. Nu gaat code oranje over naar code rood, wat duidt op extreem hoog brandgevaar.

Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard? zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatiedienst@gemeentemol.be

 

Brandgevaar

Volgende