Positief advies voor aangepaste uitbreiding parking Port Aventura

publish date
18.01.2024

Het college van burgemeester en schepenen geeft positief advies voor de aangepaste plannen om de parking van Port Aventura langs de Zilvermeerlaan uit te breiden. Anders dan de aanvankelijke plannen wordt de parking niet meer uitgebreid in het verlengde van de bestaande parking. De nieuwe plannen voorzien extra parkeerruimte ter hoogte van de huidige parking door het verwijderen van de bestaande aarden wal tussen de Zilvermeerlaan en Port Aventura. Met deze uitbreiding verdubbelt het aantal parkeerplaatsen, van 43 naar 85 parkeerplaatsen. Zes parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor personen met een beperking. Het is uiteindelijk de deputatie van de provincie Antwerpen die beslist over de vergunning.

De afgelopen jaren groeide jachthaven Port Aventura langs de Zilvermeerlaan uit tot een drukke toeristische trekpleister. Zowel de brasserie met het fraaie zonneterras als de uitgebreide watersportmogelijkheden lokken - zeker tijdens de zomermaanden - heel wat bezoekers naar de oever van de Kanaalplas.

Door dit succes is de bestaande parking op drukke momenten veel te klein, met veelvuldig foutief en onveilig parkeren in de omgeving tot gevolg. De jachthaven is een initiatief van het Zilvermeer, onder het bestuur van de provincie Antwerpen. De provincie investeert in de uitbreiding van de parking.

Gunstig advies in 2020

Het gemeentebestuur steunde vanaf het begin principieel de geplande uitbreiding van de parkeermogelijkheden aan jachthaven Port Aventura langs de Zilvermeerlaan. De vorige plannen van de provincie Antwerpen kregen van het college van burgemeester en schepenen in 2020 dan ook een gunstig advies.

Andere plannen

In de eerste ontwerpplannen lag de voorziene uitbreiding in het verlengde van de bestaande parking, achter de aarden wal. Uiteindelijk besliste het provinciebestuur om dit ontwerp niet uit te voeren en een andere oplossing uit te werken met mogelijkheden voor waterinfiltratie voor de bestaande parking.

Het nieuwe ontwerp omvat dan ook niet langer een uitbreiding in het verlengde van de bestaande parking. De uitbreiding wordt gerealiseerd door het vervangen van de bestaande aarden wal door een smallere groene bufferzone met doorzichten. Daarnaast wordt de parkeerconfiguratie gereorganiseerd zodat er twee rijen auto’s kunnen parkeren.

Het aangepaste ontwerp brengt de nieuwe capaciteit op in totaal 85 afgelijnde autoparkeerplaatsen en zes parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. De huidige parking telt een 43 plaatsen, wat betekent dat er dus 42 plaatsen bijkomen, wat een zo goed als verdubbeling inhoudt. In de groene zone tussen de Zilvermeerlaan en de parking komt er ook ruimte voor infiltratie van het regenwater dat op de verharde parking valt.

Meer info: ruimtelijke ordening, 014 27 24 19, ro@gemeentemol.be