Zilvermeer voert kappingswerken uit voor veiligheid campinggasten en bezoekers

publish date
12.04.2023

Zilvermeer voert kappingswerken uit voor veiligheid campinggasten en bezoekers

Na de paasvakantie voert het Zilvermeer binnen de grenzen van het recreatiedomein uitgebreide kappingswerken uit om de veiligheid van campinggasten en bezoekers te garanderen. De werken zijn dringend nodig om dode en zieke dennenbomen te verwijderen voor de start van het drukke zomerseizoen. Naast de veiligheid zorgen deze noodzakelijke beheerswerken op termijn voor extra biodiversiteit en een ecologisch sterker bos. Net zoals talrijke monotone dennenbossen in onze regio kampen de bomen van het Zilvermeer met ziektes en hittestress. Het gemeentebestuur van Mol en Agentschap voor Natuur en Bos gaven groen licht voor de werkzaamheden.

Het recreatiedomein van het Zilvermeer bestaat naast prachtige meren en vijvers grotendeels uit beboste zones. Net zoals de talrijke andere dennenbossen in onze gemeente gaat het over aangeplante bomen van vele decennia geleden, vooral met het oog op houtvoorziening voor de steenkoolmijnen.

Problemen monotone bosgebieden

Ook de bossen van het Zilvermeer bevinden zich, net zoals talrijke monotone bosgebieden in onze regio met dennenbomen, in een povere conditie. De oorzaken hiervoor zijn divers, waaronder ziektes en hittestress door het wijzigende klimaat. Gevarieerde bossen met meer inheemse loofbomen zijn veel sterker bestand tegen de nieuwe omstandigheden. Door 25% à 30% van de zwakste bomen doelgericht te dunnen, ontstaat er veel meer leven en biodiversiteit in de ondergroei.

Wanneer je op het Zilvermeer naar de kruinen van de bomen kijkt, zie je bij de zieke bomen amper nog groen. De schors valt in grote hoeveelheden van de stammen af. Bij hevige wind zijn de bomen uiterst kwetsbaar met een risico op afbrekende takken of zelfs omvallen.

Dringend ingrijpen

In deze situatie is dringend ingrijpen noodzakelijk. De kappingswerken bevinden zich op de camping, de speeltuin en het bosgebied naast natuurgebied Buitengoor-Meergoor. Na de werken wordt voor de camping nieuwe aanplanting voorzien.

Naast dunningswerken worden er op verschillende plaatsen kleine boszones volledig gekapt. Deze vrijgemaakte bosstukjes krijgen vervolgens volop natuurlijk zonlicht, wat de bosverjonging versnelt en de biodiversiteit sterk verhoogt. Uiteraard vraagt het even geduld om de eerste resultaten te zien.

Geen veiligheidsrisico’s

De werken worden op weekdagen en buiten de vakantieperiodes uitgevoerd zodat er geen veiligheidsrisico’s zijn voor bezoekers en recreanten. Wanneer nodig worden bepaalde delen van het recreatiedomein afgesloten. Zo zal je in de komende periode onder meer op de looproutes, de finse piste, het mountainbikepad en de route van de Krakketakketocht op bepaalde momenten hinder kunnen ondervinden. Gelieve steeds de signalisatie ter plaatse goed op te volgen.

Meer info:info@zilvermeer.be

  

zones boskap